miercuri, 10 noiembrie 2010

Forma si culoarea sprancenelor

  Sprancenele reprezinta "rama" fetei, astfel au o importanta deosebita pentru aspectul tau.  
  Acestea iti pot schimba complet chipul, expresiile faciale, imaginea ta ca femeie. Sprancenele subliniaza frumusetea ochilor, imbunatatind linia estetica. Cand ne aranjam sprancenele (pensat, vopsit), ar trebui sa tinem cont de cateva aspecte cum ar fi forma fetei, a ochilor si culoarea parului.


Culoarea sprancenelor:

- Daca esti bruneta, culoarea sprancenelor ar trebui sa fie cu cel mult una-doua nuante mai deschise decat culoarea parului;

- Daca esti blonda (sau ai parul carunt) culoarea sprancenelor ar trebui sa fie cu cateva nuante mai inchise decat culoarea parului. Sunt recomandate nuantele de maro;

- Daca esti roscata nu trebuie sa iti vopsesti si sprancenele in aceeasi culoare. Sunt indicate nuantele de saten, saten mediu.


Forma sprancenelor:

Pentru fata patrata: sprancenele trebuie sa fie usor subtiate si arcuite, urmarind fidel forma arcadei sprancenoase.
Pentru fata rotunda: sprancenele nu trebuie sa fie rotunjite, linia lor trebuie sa fie ascendenta.

Pentru fata ovala: sprancenele ar trebui sa fie usor subtiate, de o grosime medie pentru a atenua efectul de alungire, si arcuite fix deasupra pupilei

Pentru fata cu forma de diamant: sprancenele trebuie sa fie bine definite, nu foarte groase, departate usor de baza nasului si putin arcuite.


 Care este lungimea si arcuirea potrivita a sprancenelor?

Linia 1 determina locul de unde ar trebui sa porneasca spranceana, baza acesteia. Linia 2 determina punctul cel mai inalt al sprancenei, iar linia 3 reprezinta punctul unde ar trebui sa se termine aceasta.

Cand iti definesti linia si arcuirea sprancenelor, poti folosi un creion dermatograf alb pentru a trasa punctele esentiale ale formei acesteia (1, 2 si 3). Punctul 2, cel mai inalt al sprancenei, ar trebui sa fie cam la 2/3 de baza, inceputul acesteia. Din acest punct spranceana ar trebui sa coboare, subtiindu-se. Tot ce trece de punctul 3 ar trebui indepartat (fie prin tunderea firelor prea lungi sau indepartarea celor in plus).
  
Foarte important: Sprancenele trebuie sa fie pensate in functie de forma lor naturala!

 Pentru corectarea liniei sprancenelor se utilizeaza un creion dermatograf foarte bine ascutit, cu care se traseaza multe linii mici (in niciun caz o linie continua) care sa imite firele naturale de par.

Daca ai goluri in spranceana, poti stimula cresterea si regenerarea firelor de par in acea zona masand usor cu ulei de ricin si lasandu-l sa actioneze cateva ore.

Aceste goluri pot fi mascate folosind un fard mat, de aceeasi culoare cu cea a sprancenelor.

Daca ai fire rebele, care nu vor sub niciun chip sa stea la locul lor, poti folosi un rimel transparent pentru a “le imblanzi”. 

Tipuri de ten

Pentru a folosi produse cosmetice corespunzatoare, trebuie mai intai sa stii ce tip de ten ai.

Tenul normal - este intalnit in general la copii, pana la varsta adolescentei. Are aspectul unui ten moale, catifelat, fara comedoane sau aglomerari de sebum si are o culoare rozalie.

Tenul uscat – este caracterizat printr-o piele subtire, cu aspect mat, lipsita de elasticitate si rezistenta, care se rideaza cu usurinta.

Tenul deshidratat – piele se descuameaza fin. Este caracteristic persoanelor peste 45 de ani. Acest tip de ten este lipsit de vitalitate, suplete si elasticitate, se decoloreaza foarte usor deoarece, odata cu pierderea apei din tesuturi, melanina se modifica usor.

Tenul alipic – tenul fara grasime la suprafata pielii. Acest tip de ten pierde odata cu grasimea naturala si apa din tesuturi. Se prezinta astfel: subtire, fara suplete, cu linii de expresie.

Tenul gras – pielea este lucioasa, cu aspectul unei coji de portocala iar porii sunt larg deschisi. Liniile de expresie sunt adanci, rare, dar foarte vizibile.
  Acest ten este foarte iritabil si dezvolta cu usurinta probleme grave cum ar fi acneea.
  Nu se recomanda spalarea cu orice tip de sapun. Nu se sterge dupa spalare, ci numai se tamponeaza cu un servetel.
 
Tenul acneic – apare in 98% din cazuri pe un ten gras, deoarece porii fiind deschisi sunt supusi substantelor din mediu, iar sebumul se infecteaza.

Tenul mixt – Majoritatea tenurilor au zone atat grase cat si uscate, deshidratate, dar si alipice, mediu grase, sau excesiv seboreice. Toate aceste tenuri intra in categoria tenurilor mixte. In 99% din cazuri tenul prezinta zona fruntii, a nasului si a barbiei (zona T) grasa. Pentru acest tip de ten se va tine cont de fiecare portiune in parte.

Tenul cuperozic – este un ten foarte sensibil, ce prezinta pe suprafata pielii vinisoare rosii. Aceste vinisoare sunt vase capilare superficiale dilatate sau sparte. Cuperoza rezulta ca urmare a pierderii elasticitatii vaselor capilare si apare in special pe un ten sensibil, subtire.


Ce tip de ten am?

Testul cu servetelul:
Este nevoie mai intai sa te demachiezi.
Dupa aproximativ o ora, tamponeaza-ti fata din loc in loc cu un servetel curat.
- Daca pe suprafata servetelului raman reziduuri de grasime, iar pielea este lucioasa, inseamna ca ai un ten gras.
- Daca pe suprafata servetelului nu raman urme, iar pielea are un aspect uscat, mat, dand impresia ca strange, inseamna ca ai tenul uscat.
- Daca pe suprafata servetelului raman reziduuri de grasime doar de pe anumite zone ale fetei, atunci tenul tau este mixt.
- Daca pe servetel nu ramane nicio urma, iar tenul are un aspect catifelat, inseamna ca ai un ten normal.



luni, 8 noiembrie 2010

Demachierea


 Demachierea corect realizata este esentiala pentru a avea un ten frumos.

  Este gresit sa afirmi: ”Nu am nevoie sa ma demachiez pentru ca nu sunt machiata”. Demachierea este un procedeu de curatare a fetei atat de machiaj, cat si de impuritatile incrustate in stratul cornos, de praf, de surplusul de sebum si deseuri cutanate.

  Este indicat sa te demachiezi de doua ori pe zi : dimineata si seara inainte de culcare.




Cum sa ma demachiez corect ?
In primul rand trebuie sa-ti alegi produsul demachiant potrivit pentru tipul tau de ten.

- Pentru tenul uscat: sunt indicate emulsiile demachiante, cremele demachiante, pentru ca au  un rol de intretinere a epidermei.
- Pentru tenul mixt: se recomanda laptele demachiant.
- Pentru tenul gras: sunt indicate cremele spumante, sapunurile lichide (calendula).
- Pentru tenul sensibil: sunt recomandate uleiurile demachiante.

  Aplici cateva grame de produs demachiant pe un pad, disc demachiant sau tampon de vata.
  Incepi prin a obisnui fata cu produsul demachiant : cu discul respectiv executi miscari circulare, pornind din zona gatului, apoi pe obraji si frunte.
  Dupa acest pas incepe demachierea propriu-zisa.
  Se realizeaza astfel, pe urmatoarele zone :
-    Gat: se imparte gatul in trei zone imaginare egale si se demachiaza fiecare zona in parte de cel putin trei ori, prin miscari ascendente.

-    Maxilar: se imparte maxilarul in doua zone imaginare egale (stanga si dreapta) si se demachiaza fiecare zona de cel putin trei ori, de la mijlocul barbiei spre lobul urechii

-    Obraji: se imparte obrazul in trei zone imaginare egale, se demachiaza fiecare zona de cel putin trei ori, cu miscari ascendente (pentru a trece de la un obraz la celalalt se foloseste ca punct de legatura barbia)


-    Spatiul labio-nazal (mustata): se imparte in doua zone imaginare egale (stanga si dreapta) si se demachiaza fiecare zona de cel putin trei ori, cu miscari orizontale, de la comisura (coltul) gurii spre interior.

-     Nas: se demachiaza fiecare aripa a nasului de cel putin trei ori, cu miscari ascendente, apoi partea de sus (mijloc) a acestuia

-    Sprancene: se demachiaza fiecare spranceana in parte de cel putin trei ori, in sensul cresterii firului de par

-    Frunte: se imparte fruntea in cinci zone imaginare (sau mai multe – depinzand de latimea acesteia) si se demachiaza fiecare zona de cel putin trei ori, cu miscari ascendente, incepand din zona de mijloc, spre o parte si alta a fruntii

-    Ochii: se imparte zona ochilor in trei zone imaginare si se demachiaza cu miscari descendente fiecare zona de cel putin trei ori, incepand de la unghiul extern catre interior; de la unghiul interior se intoarce cu aceleasi miscari catre unghiul extern, trecandu-se apoi cu discul demachiant (miscare orizontala) sub zona oculara (de la unghiul extern la unghiul interior).

-    Gura: se demachiaza pe rand cate o jumatate, de la comisura (coltul) gurii spre interior, cu miscari orizontale, de cel putin trei ori.


  Dupa demachiere este recomandat sa se foloseasca o lotiune specifica tipului de ten, in vederea indepartarii ultimelor urme de grasime si refacerea pH-ului.
- Lotiunile astringente si tonice : cu o concentratie mai mare de alcool pentru tenul gras si fara alcool sau cu o concentratie foarte mica pentru tenuluscat normal
- Lotiunile hidratante sunt indicate pentru tenul uscat normal.
- Lotiunile calmante pentru tenul uscat, sensibil, cuperozic.
- Lotiunile medicamentoase pentru tenul acneic si tenul cu probleme, cosuri.
  Lotiunea ar trebui aplicata cu aceleasi miscari ca si la demachiere, doar ca nu se aplica pe ochi si pe buze.

  Chiar daca pare putin complicat, intreg procesul de curatare/demachiere a tenului nu ar trebui sa dureze mai mult de 5-6 minute. Un mic efort pentru un rezultat deosebit, pentru un ten sanatos.

Cei 4 pasi de intretinere a tenului


Pielea, ca organ al corpului, are nevoie de hidratare si protectie pentru a mentine functiile vitale intr-o forma cat mai buna.

Cei 4 pasi pentru intretinerea acesteia sunt:


1. Curatarea
2. Protectia
3. Stimularea
4. Penetrarea


1. Curatarea 

  Prin curatarea tenului se urmareste eliminarea toxinelor, deschiderea porilor pentru a ajuta penetrarea produselor de hidratare sau intretinere.  Daca porii sunt blocati, functiile pielii nu isi pot exercita rolurile de baza.
  Curatarea tenului se poate executa manual, prin demachiere, prin folosirea unor produse de curatare, dar si cu ajutorul aparatelor care curata porul in profunzimea lui (vacuumul: extrage prin absorbtie toate depozitele de murdarie si grasimea din pori; peria rotativa: inlatura celulele moarte de la suprafata pielii).


 2. Protectia
  Pielea fetei este zona cea mai expusa modificarii, datorita expunerii ei agentilor de mediu.
  Prin intretinerea tenului se intelege si protejarea acestuia impotriva temperaturilor excesive (foarte scazute sau foarte ridicate), intr-un interval foarte scurt.
  Se cunosc doua modalitati de protectie a pielii:
   - protectia naturala: este asigurata prin rezistenta corpului la mediu si la boli. Sebumul si secretiile eliminate de piele ofera tenului o protectie naturala. Aceasta protectie trebuie sa mentina aciditatea texturii pielii foarte aproape de neutru - PH 5.5 - 6.5 (mantaua acida a pielii). Aceasta manta protejeaza tenul impotriva pierderii apei si a oricarui produs sau substanta la care suntem expusi.
   - protectia realizata cu ajutorul unui produs cosmetic special: un astfel de produs actioneaza ca o bariera impotriva tuturor agentilor din mediu si are in componenta sa particule de silicon sau de ceara, ce nu permit pielii sa piarda apa, nu permit penetrarea unei substante nocive si nu modifica textura naturala a pielii.

3. Stimularea 
  Sub epiderma se gaseste o retea de fibre nervoase ce transmit comenzi pielii si altor celule ale corpului.     
  Aceasta retea trebuie sa fie stimulata pentru a functiona corect. Stimularea acesteia se obtine cu ajutorul unor produse specifice in tratamentele de salon, dar si cu ajutorul unor aparate (jet-spray, ionoderm, radiostat).   
  Aparatele respective stimuleaza circulatia sangvina, tonifica musculatura, asigura penetrarea prin epiderm, derm si hipoderm a produselor de hranire, hidratare a pielii.

Combina Cosmetica cu 8 functii: vapofor, ultrasunete, ionoderm/galvanoderm, electroderm,
vacuum & spray, perii rotative, lupa, suport.

4. Penetrarea
  Penetrarea pielii, hranirea si hidratarea nu sunt posibile daca nu s-a executat corect curatarea acesteia si daca porul este astupat.
 Vapoforul inmoaie celulele moarte de la suprafata pielii, peria rotativa le indeparteaza, galvanodermul realizeaza dezincrustarea depunerilor din pori. Daca aceste aparate au fost folosite corect, precum si operatiile pe care le-am mentionat, abia acum se poate realiza penetrarea produselor in piele. 
  Aceasta operatie de penetrare se realizeaza cu ajutorul ionodermului sau a radiostatului. Cremele destinate penetrarii pielii vor fi acelea ce au o formula care fluidizeaza textura si care pot fi absorbite cu usurinta si cat mai profund in structura pielii.